Informacijsko komunikacijske tehnologije u europskom istraživačkom prostoru - Mesarić, Josip (Array, 2009)
Razvoj i primjena ICT-a postaju osnova svjetske konkurentnosti jedinstvenog europskog socio-ekonomskog prostora kojim se upravlja na najvišim razinama društveno-političkog odlučivanja u Europskoj uniji. Kako je s promjenom geopolitičke karte Europske unije taj prostor postao heterogen u pogledu razina društveno ekonomske razvijenosti i sposobnosti za daljnji razvoj i primjenu ICT, financiranjem kroz različite programe od strane EU nastoji se ojačati razvojno istraživačka i inovacijska sposobnost manje razvijenih regija s jedne strane i poticati liderstvo i konkurentnost te kolaborativnost kroz generičke ICT programe s druge strane. U radu se, pretraživanjem CORDIS baze podataka o programima i projektima iz domene ICT i njihovom statističkom analizom, istražuju razine razvijenosti europskih zemalja u ICT sektoru temeljem broja sudionika i voditelja projekata i procjenjuje budući razvoj temeljem čimbenika društveno-ekonomskog okruženja koji utiču na taj razvoj