O ideologemu "Dalmacija" u Kraglskom Dalmatinu - Markulin, Nikola (Array, 2009)
Temelj je ovog rada analiza ideologema i njihove učestalosti u tekstovima Kraglskog Dalmatina (1806.-1810.) pisanima hrvatskim jezikom. U obzir su uzeti samo oni ideologemi koji se odnose na Dalmaciju i njoj susjedne krajeve, a posebice je pažnja usredotočena na ideologeme koji u kontekstu stvaranja nove političke zajednice imaju važnu simboličku funkciju. Rezultati analize učestalosti ideologema objašnjeni su u kontestu "geneze" ideje "dalmatinske" nacije, pri čemu su za njihovo bolje razumijevanje iskorišteni noviji teorijski dosezi radova o nacijama i nacionalizmu