Neka gledišta (ne)uspješnosti djelovanja i tehnološkog razvoja lokalne samouprave u Sloveniji - Bezenšek, Vilma Alina (Array, 2009)
Autorica u svome radu obrađuje neke oblike zadovoljstva građanina u obezbjeđivanju njihovih potreba u lokalnoj zajednici i njezinog funkcioniranja s posebnim obzirom na funkcionalnu organizaciju općine, upravljanje sa financijskimi izvorima, odgoj i obrazovanje, uređivanje, iskorištavanje i zaštitu okoline, prometnu infrastrukturu, efikasnost rada župana, općinskog savjeta itd. U empiričnom djelu rada te na osnovi istraživačkih podataka, dobivenih anketom na populaciji slučajno odabranih studenata 3. i 4. godine Pravnog fakulteta i 4. godine Pedagoškog fakulteta Sveučilišta u Mariboru, daje pozornost na aktualnost percepcije koncepta lokalne samouprave i osjećanja građana o mogućnostima odlučivanja i (su)utjecanja u procesima realizacije vitalnih potreba za kvalitetno življenje građana u općini, te ulogu općtine u zastupanju interesa građanina, dostupnost do izvora odlučivanja u općini, odnos građanina prema izborima i (ne)značajnost stranačke pripadnosti izabranih građanina u organe općine