Rukopisi Regvm Delmatie atqve Croatie gesta - Jovanović, Neven, filolog (2009)
Kratak tekst Regvm Delmatie atque Croatie gesta (RDCG), Marulićev prijevod tzv. hrvatske redakcije Ljetopisa popa Dukljanina, bio je malne stoljeće i pol – od nastanka (1510) pa do pojave djela Ivana Lučića De regno Croatiae et Dalmatiae libri sex (prvo izdanje 1666) – smatran jednim od temeljnih narativnih izvora hrvatske historiografije, a i nakon Lučićeve kritike zadržao je određenu važnost. Zato su RDCG i očuvana u nizu rukopisnih prijepisa. Danas ih je poznato devet (uz jedan djelomični), što čini ovo djelo najčešće prepisivanim Marulićevim tekstom.1 Rukopisi RDCG do danas nisu vrednovani, nije provedena njihova filološka recensio. Tek je Branimir Glavičić upozorio na ključno razlikovno obilježje predaje teksta: neki od prijepisa sadrže tzv. »epizodu s Palušom«, drugi je ispuštaju
Str. 27-61: Regvm Dalmatie na lat. jeziku
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 22 jed
Summary
Keywords: Regvm Delmatie atqve Croatie gesta -- Ljetopis popa Dukljanina; Marko Marulić; Hrvatska redakcija -- Prijevod na latinski jezik -- Hrvatska historiografija -- Povijesni izvori