Razmjene spoznaja o antici u poslanicama hrvatskog humanizma 15. stoljeća - Špikić, Marko (Array, 2009)
Petrarku nerijetko uzimaju za začetnika humanističkog otkrivanja antičke kulture, posebno u odnosu na njegov poticaj da se uvidi vrijednost stare baštine i započne potraga za rukopisima i tragovima materijalne kulture. U povijesti europskog humanizma zato je prihvaćen kao začetnik ključnih inicijativa. S obzirom na to da su tema rasprave skupa latinske poslanice u hrvatskoj humanističkoj kulturi, koja je glavne zamisli i ciljeve primila iz apeninskih gradova, nije naodmet podsjetiti da su Petrarkini prvi poticaji humanistima ostvareni najočitije upravo u tom žanru. Poslanice su tada zadobile izuzetnu važnost, podjednako u komunikaciji s antičkim prvacima pismenosti kao i u snaženju projekta rekonstrukcije njihove kulture