Klasifikacija pisama Antuna Vrančića - Sorić, Diana (Array, 2009)
Epistolarna komunikacija kao razmjena misli, ideja, intimnih ispovijesti, političkih apela ili posvetnih predgovora – poslanica u humanizmu kao paneuropskoj pojavi afirmirala se na poseban način. Tome je, između ostalog, pridonijela jezična povezanost koja je humanističkim učenjacima i intelektualcima omogućavala priopćavanje stavova, ideja i svega što su međusobno željeli razmijeniti. U takvom jezičnom, duhovnom i misaonom kontekstu živio je Antun Vrančić, što nam potvrđuje i njegov epistolarij.