Govorni činovi i formalna/neformalna komunikacija u hrvatskim renesansnim poslanicama - Kapetanović, Amir (Array, 2009)
Hrvatske renesansne poslanice važno su svjedočanstvo negdašnje komunikacije unutar i između književnih središta na istočnoj jadranskoj obali. One su pisane u stihu i u prozi, ne samo na hrvatskom nego i na latinskom i talijanskom jeziku. Korpus renesansnih poslanica na hrvatskom jeziku već je prilično dobro opisan iz književnopovijesne perspektive, osobito najopsežnija epistolografska zbirka Nikole Nalješkovića, koja čini najvažniji udio u tom hrvatskom humanističko- renesansnom književnom lirsko-epskom žanru baštinjenom iz antike. Prvi je opsežniji prilog o hrvatskim poslanicama napisao M. Šrepel (1882)1. Osim Nalješkovića nabrojio je dvadeset hrvatskih pjesnika, od kojih nam se pisanom predajom sačuvalo stotinjak poslanica