André Rodrigues de Évora, un maruliano portugués del siglo - Juez Gálvez, Francisco Javier (Array, 2009)
Portugalac Andreas Eborensis, ili André Rodrigues de Évora, rođen je u gradu Évori i radio je kao trgovac u Lisabonu. Njegov brat Tomás, također pisac, bio je ugledni dvorski liječnik. Kao humanistički pisac André je autor djela na portu-galskom, španjolskom i latinskom, napisanih sredinom pedesetih godina 16. stoljeća. Njegov jedini spis na portugalskom, zbornik sentencija Sentenças para a Ensinança e Doutrina do Príncipe D. Sebastião, datiran 1554., ostao je u rukopisu do naših dana. Njegovo prvo objavljeno djelo, dvojezični (na latinskom i španjolskom) zbornik sentencija Primera parte de las sentencias que hasta nuestros tiempos, para edificacion de buenos [sic] costumbres, estan por diuersos autores escriptas…, doživjelo je dva izdanja, 1554. i 1555., u Lisabonu i Coimbri