Obitelj : determinizam i slučajnost u djelima Ljudmile Ulicke - Vojvodić, Jasmina, rusistica (Array, 2009)
U tekstu će se pokušati obraditi tema obitelji u djelima suvremene ruske spisateljice Ljudmile Ulicke. Njezina su djela često definirana kao "obiteljske sage" jer je tema obitelji jedna od najprisutnijih u njezinim romanima i novelama. Mjesto i vrijeme obitelji najznačajnija su sjecišta koja nam daju mogućnost da se pokuša odgovoriti na pitanja: što je obitelj, tko obitelj čini, kada se ona okuplja, tko su njezini članovi i sl. Budući da suvremena obitelj kakvu opisuje Ulicka, često dokida "srodstvo po krvi", u njezinoj je prozi često riječ o "srodstvu po izboru". Tekst će stoga pokušati pokazati da je slučaj postao važniji od determinizma, što odgovara općim postavkama postmodernističke proze