Internet - korisna baza podataka ili uzročnik antisocijalnog ponašanja? - Ružić, Nataša, novinarka (Array, 2009)
Nesumnjivo, Internet je korisna baza podataka i ima brojne pozitivne strane kao što su razvoj informacionog društva, ogromna količina informacije koja je dostupna svakom korisniku, brzo pronalaženje naučnih, tehnoloških, poslovnih i drugih informacija, razmjena informacije sa čitavim svijetom, marketinške akcije na globalnom nivou, mogućnost objedinjenja etničkih grupa nezavisno od rastojanja, nove mogućnosti ekonomskog razvoja, u oblasti obrazovanja mogućnost učenja na daljinu. Ali, javlja se i niz problema među kojima su glavni nepostojanje zakonske regulative i to što je s tehničke strane teško prokontrolisati legalnost sadržaja na internetu. Neke od evropskih zemalja smatraju da internet nije medij, stoga ne treba da postoje ni zakonska ograničenja, dok su druge zemlje još prije par godina ograničile slobodu interneta. Nezavisna organizacija „Reporteri bez granica“ ne dijeli njihovo mišljenje i napravila je spisak neprijatelja interneta. Ako su u početku uglavnom islamske zemlje uvodile ograničenja na pojedine sadržaje na internetu i to se objašnjavalo njihovom vjerom, danas se i evropske zemlje zalažu za kontrolu i ograničenje