Effect of concentrate exchange on dairy farm - Janžekovič, Marjan (Array, 2009)
Željeli smo utvrditi utjecaj koncentrata A i B na količinu i sastav namuzenog mlijeka krava muzara. U istraživanje smo uključili krave holštajnsko-frizijske i simentalske pasmine te križance sa simentalskom pasminom. Pokus smo proveli u dva razdoblja. Prvo razdoblje s koncentratom A trajalo je od prosinca 2004. do veljače 2005. sa 113 uključenih krava. U drugom razdoblju s koncentratom B pokus je realiziran od travnja do lipnja 2005. Dobivene rezultate za količinu mlijeka, sadržaj proteina i masti kod svake mjesečne kontrole stavili smo u Excel te ih statistički obradili pomoću SPSS for Windows 12.0. Količina mlijeka iznosila je uz hranidbu koncentrata B 21,99 L/dan i bila je statistički signifikantno (P<0,05) veća od količine mlijeka kod primjene koncentrata A, gdje je iznosila 19,12 L/dan