Utjecaj mlijeka, aditiva i tehnologije na kemijski sastav i senzorna svojstva sira Trapista - Popović-Vranješ, Anka (Array, 2009)
U radu je prikazana pokusna proizvodnja sira Trapista u zrenjaninskoj mljekari "Mlekoprodukt". Upotrijebljeno je mlijeko proizvedeno na farmi "Agroklek", a sir Trapist proizveden je uobičajenom tehnologijom. Pokus se sastojao u primjeni dviju vrsta mezofilne mljekarske kulture i dviju vrsta sirila (animalnoga i mikrobnog). Dobiveni sir dozrijevao je na dva načina - premazan zaštitnim premazom i zapakiran vakuumski u foliju. Kemijski sastav sira utvrđivan je 60. i 90. dana zrenja, nakon čega je senzorno ocijenjen