Classifying tales : remarks to indexes and systems of ordering - Uther, Hans-Joerg (Array, 2009)
Rad opisuje povijesno i suvremeno stanje klasificiranja međunarodnih tipova usmenih pripovijedaka i predstavlja nove kataloge. Od početka do danas istraživači usmenih priča su stvarali sustave za razvrstavanje opsežnoga pripovjednog gradiva prema žanrovima, likovima i zbivanjima. Usredotočenost na usmene tradicije većinom je zanemarivala važnu književnu povijest mnogih priča. Bilo je nužno te promjene uključiti u novi međunarodni katalog ATU (Aarne/Thompson/Uther). Pojam tipa pripovijetke treba shvaćati fleksibilno. To nije stalna mjerna jedinica ili način za referiranje beživotnog materijala iz prošlosti. Umjesto toga, dinamičan je, prilagodljiv te se može integrirati u nove tematske cjeline i medije. Neki prijašnji sastavljači kataloga također su širili kataloške brojeve iza broja 2400 da bi opisali druge žanrove poput predaja, zagonetki, balada i etioloških priča. Iako zadovoljavajući sustav za klasificiranje usmenih pripovijedaka još nije pronađen, sadašnji sustav znanstvenicima nudi vrijedne i praktične istraživačke instrumente te brojne metodološke i teorijske nusproizvode