Važnost samoregulacije medija - Novak, Božidar, novinar (Array, 2009)
Da se u Hrvatskoj situacija u vezi sa samoregulacijom medija normalno razvijala, današnja tema imala bi drugačiji sadržaj. No, budući su stvari kakve jesu, posao na samoregulaciji medija provodimo u mnogo težim okolnostima i s težim posljedicama nego 2005., kada je na inicijativu ICEJA, Hrvatskog novinarskog društva i Vijeća za medije HHO-a, nakon dvogodišnjeg rada, na nekoliko okruglih stolova na konferenciji u studenom 2006. prihvaćena Deklaracija o samoregulaciji hrvatskih medija. U Deklaraciji, koju su poduprli vlasnici većine medija, profesionalne novinarske udruge, HRT, nevladine udruge i predstavnici sudstva, znanosti, Sabora i Vlade RH bila su sadržana načela, potreba medijske samoregulacije, način djelovanja, sastav i način izbora Vijeća za medije. Također, predložen je način financiranja i organizacija potrebite infrastrukture za kvalitetan rad Vijeća. Međutim, od donošenja Deklaracije do danas nije učinjeno ništa u provedbi zamisli. Kao da su se neki čimbenici u sustavu hrvatskih medija preplašili djelovanja ovog sustava, ili su zaključili da svoje parcijalne interese u medijskom sustavu mogu lakše ostvarivati bez predloženog sustava medijske samoregulacije. Ili je u pitanju nešto treće. Bit jest da je uvođenje ovog sustava zaustavljeno i odgođeno za neka druga vremena