Organization of proficiency testing for dairy laboratories in Croatia, Bosnia and Herzegovina and Macedonia in order to improve quality assurance - Mikulec, Nataša (Array, 2009)
Sudjelovanje u ispitivanju osposobljenosti (ring test) nije samo obveza za sve analitičke laboratorije koji nastoje biti vjerodostojni, nego predstavlja i mogućnost provjere podudarnosti rezultata sa referentnom vrijednošću. Referentni laboratorij za mlijeko i mliječne proizvode Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uključen je u ispitivanje osposobljenosti koje organiziraju mljekarski laboratoriji u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Švicarskoj i Sloveniji. Namjera ispitivanja je provjera vlastite točnosti i pouzdanosti izvođenja analiza mlijeka i mliječnih proizvoda