Samoregulacija novinarske profesije na temeljnoj razini - Obradović, Đorđe (Array, 2009)
Ne smije biti sporna nužnost samoregulacije novinarske profesije na državnoj razini zato što se njome odgovornost za etičnost javnih objava prebacuje na struku i sprječavaju se različiti oblici cenzure i sudski progoni sa zatvorskim kaznama. Takav pristup već postoji i dobro funkcionira u mnogim demokratski razvijenim zemljama, posebno onima u Sjevernoj Europi, pa bi njemu trebalo težiti i u tranzicijskim društvima. No, samoregulacija samo na državnoj razini ne može biti dovoljna zato što bilo koji njezin oblik, poput Vijeća za medije i(li) sličnih rješenja, ne može stići pratiti sve što mediji objavljuju, pa niti utjecati na povišenje etičke razine javnih objava, osim u ograničenom broju ekstremnih slučajeva. Zato je nužna samoregulacija novinarske profesije na temeljnoj razini, u glasilima, neovisno o tome radi li se o globalno dostupnim novim medijima, nacionalnim, regionalnim ili lokalnim glasilima. Nju bi država morala propisati zakonom kao obvezu kako je vlasnici medija ne bi izbjegavali, a provodili bi je povjerenici za etičnost unutar glasila i među novinarima i urednicima s analitičkim, ali i preventivnim, obrazovnim zadacima