The influence of gene transfer on the lactic acid bacteria evolution - Bačun-Družina, Višnja (Array, 2009)
Tijekom tisućljeća u cijelom su svijetu bakterije mliječne kiseline bile prijeko potrebne za pripremu raznovrsnih mliječnih proizvoda. Brojne usporedne analize sekvencija gena i genoma prokariota pokazuju da su izmjene genetičkoga materijala unutar i između bakterijskih vrsta mnogo uobičajenije i češće nego se prije mislilo. Stoga je horizontalni prijenos gena između udaljenih vrsta i unutar iste vrste osobito važan za evoluciju bakterija reda Lactobacillales