Shaping and integration of small differences : ethnographic inspections in a European border region - Tschofen, Bernhard (Array, 2009)
Imućna pogranična područja, pa tako i ona koja nastaju u sadašnjem procesu europeizacije i u međusobnom natjecanju, pokazuju visoku koncentraciju kulturnih praksi, pri čemu kohezija kulturnih regija postaje opipljivom, no istodobno problem počinju predstavljati razlike između dijelova pojedinih regija. To je osobito jasno na području Bodenskog jezera (Njemačka, Austrija, Švicarska i Lihtenštajn), čija je retorička legitimacija kao transnacionalne regije, usprkos strukturama na nižoj razini, izvedena iz navodno povijesnog "jedinstva u različitosti" te bi stoga morala osigurati usklađivanje s europskim regionalnim i kulturnim politikama. Tomu nasuprot, recentni društveno-znanstveni kvantitativni uzorci međuregijskog identiteta otkrivaju više razlika no sličnosti. Članak predstavlja rezultate transnacionalnog projekta koji se bavi iskustvima granica i prostora, pripadanja i razlika između regija. Stoga je izabrani pristup usmjeren prema simultanim iskustvima razlika i kohezije u suvremenom svakidašnjem životu te je prikaz pokušaja etnografske obrade u pograničnom području. Granice su fleksibilne – prema zaključcima terenskog istraživanja na poslijediplomskom studiju Empirijskih kulturalnih studija (Institut Ludwig-Uhland, Sveučilište u Tübingenu) – očito manje u smislu povijesnog procesa (od razgraničenja ili demarkacije), no više u smislu suvremenog svakidašnjeg života i u smjenjivanju varijabilnih praksi: politike, medija, gospodarstva i slobodnog vremena