Church kraevedenie : the politics of memory and religious revival in post-Soviet Russia - Benovska-S''bkova, Milena (Array, 2009)
Politika pamćenja u postsocijalističkom kontekstu osobito je intenzivna. Rusko je iskustvo specifično barem zbog toga što je dugotrajno sovjetsko razdoblje, kao odgovor na socijalističku politiku potiskivanja pamćenja, dovelo do današnjeg oživljavanja društvenih praksi u najširem opsegu. Ovaj esej proučava širenje takozvanog crkvenog kraevedenia [cerkovnoe kraevedenie] kao politiku sjećanja na raskrižju religijskih i sekularnih aktivnosti. Zasniva se na terenskom istraživanju u gradu Kalugi 2006. i 2007. godine. Kraevedenie podrazumijeva stručno znanje o lokalnoj povijesti i o lokalnom kulturnom naslijeđu. Crkveno kraevedenie, s druge strane, dobilo je zamah nakon 2000. godine, nakon dolaska predsjednika Putina na vlast, kada se iz sporednog projekta pretvorilo u društveno važan projekt. To se objašnjava težnjom za jačanjem nacionalno- afirmativnih stavova u ruskom društvu. Crkveno kraevedenie je stoga aspekt povratka pravoslavlju kao (povijesnoj) identifikaciji nakon napuštanja sovjetskog političkog identiteta