The symbolic construction of the monstrous : the Elizabeth Bathory story - Kurti, Laszlo (Array, 2009)
Rad analizira nekoliko vrsta čudovišta u današnjoj zapadnjačkoj popularnoj kulturi: vukodlake, vampire, morlake, krvavu groficu i ostala stvorenja podzemnoga svijeta. Rabeći pojam monstruoznog rad se bavi temeljnim zabludama etnocentrizma – prevladavajućim nakupinama zapadnjačke superiornosti u kojima alegorije zadovoljavaju znatiželju i maštu građanstva koje je navodno iznad toga, no zapravo nije. Monstruozno postaje uporabni predmet u zapadnjačkoj popularnoj kulturnoj produkciji, a ako uzmemo u obzir i krajnje pomodan japanski i kineski žanr o vampirima i vukodlacima, i ne samo na Zapadu. U povijesti istočnoeuropske monstruoznosti priča o Elizabeth Bathory zauzima istaknuto mjesto. Proglašena je najplodonosnijim ženskim ubojicom ljudskoga roda, optužena da je mučila mlade djevice, zubima derala meso s njihovih živih tijela i kupala se u njihovoj krvi u potrazi za vječnom mladošću. Podrobno su opisani uspon i popularnost Krvave Grofice (Blutgräfin), jedne od najpoznatijih povijesnih vampirica. U završnom je odjeljku oprimjereno kako biologija rabi vampirizam i monstruozno u taksonomiji i klasifikaciji