The arena games in the Roman empire : a contribution to the explanation of the history of morals and humanity - Oesterdiekhoff, Georg W. (Array, 2009)
Igre su se u rimskim arenama sastojale u osnovi od borbi gladijatora na život i smrt, od okrutnih smaknuća prijestupnika te od lova i borbi s divljim zvijerima. Milijuni ljudi i milijuni životinja ubijeni su u arenama carskoga Rima. Članak pokazuje da su spomenuti elementi igara pronađeni u većini predmodernih društava širom globusa od najranijih vremena, i u starim civilizacijama i u plemenskim društvima. Pojava pokreta za zaštitu životinja, ukidanje kulture dvoboja i sustava sadističkog kažnjavanja dio su kulturalnih transformacija koje su započele tek u doba prosvjetiteljstva i modernizacije. Može se pokazati da su psihičko-kognitivne strukture odgovorne za široku rasprostranjenost okrutnih praksi u predmodernim društvima te za njihovo ukidanje u procesima modernizacije. Interkulturalna psihologija uspijeva povezati te povijesne kognitivne strukture i transformacije s empirijskim rezultatima otkrivenima u različitim suvremenim kulturama širom globusa u posljednjih sedamdeset godina