Effect of drilling fluid properties on rate of penetration = Djelovanje svojstava bušačih fluida na brzinu bušenja - Paiaman, Abouzar Mirzaei (Array, 2009)
Zadaća ovoga rada je odrediti učinak svojstava bušačih fluida na brzinu bušenja u ležištu koristeći dnevne izvještaje bušenja. Na osnovi naših studija na terenu, slijedeća svojstva bušačih fluida u nejednakom omjeru utječu na brzinu bušenja: težina isplake, plastična viskoznost i koncentracija krutih čestica. Rezultat ove studije pokazuje da je čisti učinak svojstava bušačeg fluida na brzinu bušenja manji no što se smatralo. Brzina bušenja smanjuje se povećanjem plastične viskoznosti, koncentracije krutih čestica i težine isplake. Smanjenje brzine bušenja više se pripisuje povećanju dubine, zato što se povećanjem dubine povećava čvrstoća stijene i smanjuje poroznost