700 Refineries Supply Oil Products to the World = 700 rafinerija snabdijeva svijet naftnim proizvodima - Billege, Ivica (Array, 2009)
Danas postoji oko 700 rafinerija koje, kao ni nafta, nisu jednako zastupljene u svim dijelovima svijeta. Njihov smještaj uvelike određuje nekoliko bitnih čimbenika: blizina izvora nafte, blizina intenzivne potrošnje naftnih proizvoda ili gustoća naseljenosti, blizina naftnih transportnih putova, ekonomski potencijal izgradnje rafinerija i dr. Rafinerije se pak međusobno temeljno razlikuju po tipu i složenosti tehnologije za preradu nafte (rafinerijska kompleksnost), instaliranom i korištenom kapacitetu prerade nafte, a u novije vrijeme sve više i po tehnološkom potencijalu pridobivanja naftnih proizvoda visoke čistoće i visokog stupnja obrade rafinerijskih emisija.