Nevojno ugrožavanje sigurnosti i suvremeni rat - Matika, Dario (Array, 2009)
Nevojno ugrožavanje sigurnosti, koje se u uvjetima krize pojavljuje s još većim intenzitetom, postalo je ugrožavajući čimbenik za samu srž međunarodne sigurnosti. Jesu li ugrožavanja poput prirodnih katastrofa, globalnog zagrijavanja, terorizma, organiziranog kriminala, korupcije, proliferacije oružja, trgovine ljudima, prodaje narkotika, narušavanja elektroničkog bankovnog poslovanja i transfera novca, krivotvorenja, prijevare i druge protuzakonite radnje postale odlučujući čimbenik u pogledu globalne (ne)sigurnosti? Suvremene nekonvencionalne i netradicionalne prijetnje značajno utječu na način vođenja suvremenog rata koji danas poprima sve više asimetrični oblik odnosno stanje (Asymmetric Warfare) u kojem nije moguće pronaći proporcionalan odgovor (jer kako definirati i provesti odmazdu ili odvraćanje u slučaju terorizma, trgovine ljudima i sl. )