Desulfurization of FCC gasoline by extraction with sulfolane and furfural = Ekstrakcijska desulfurizacija FCC benzina sulfolanom i furfuralom - Adžamić, Tamara (Array, 2009)
U ovom radu istražila se mogućnost odsumporavanja FCC benzina metodom kapljevinske ekstrakcije pomoću dva otapala (sulfolan i furfural). Eksperimenti su se proveli u svrhu određivanja najučinkovitijeg otapala s obzirom na procesne parametre; temperaturu, vrijeme ekstrakcije i omjer otapalo / FCC benzin, te se ispitao utjecaj stupnjeva ekstrakcije na količinu zaostalog sumpora u uzorku nakon procesa ekstrakcije. Dobiveni rezultati pokazuju da se niži sadržaj sumpora postigao u uzorcima koji su bili podvrgnuti ekstrakciji sulfolanom pri temperaturi od 50 şC i omjerima otapalo / FCC benzin iznad 2. Navedeni rezultati su se potvrdili statističkom analizom procesa ekstrakcijske desulfurizacije sulfolanom upotrebom 23 cjelovitog faktorskog plana. Maksimalna učinkovitost ekstrakcijske desulfurizacije se ostvarila pri višim vrijednostima temperature i omjera otapalo / FCC benzin, dok je vrijeme u istraživanom području vrijednosti imalo najmanje utjecaja na mjerenu količinu sumpora u uzorku. Najmanji udio sumpora u uzorku FCC benzina nakon procesa ekstrakcijske desulfurizacije sulfolanom iznosio je 196 mg kg-1 i dobiven je pri višim nivoima temperature, omjera sulfolan / FCC benzin i vremena trajanja procesa. Razvijen je i testiran empirijski model koji se može upotrijebiti za predviđanje količine sumpora nakon procesa ekstrakcije sulfolanom u opisanom sustavu