Periplatform clastics of Croatian offshore and their petroleum geological significance = Periplatformni klastiti hrvatskog podmorja i njihov naftnogeološki značaj - Grandić, Sanjin (Array, 2009)
Periplatformni klastiti koji su sedimentirani duž Dinarske karbonatne platforme prema petrografskim karakteristikama predstavljaju potencijalne ležišne stijene regionalnog rasprostranjenja. One se prostiru u jadranskom podmorju u podini tercijarnih klastita kao izolatorskih stijena, od podmorja Istre na sjeveru do podmorja Prevlaka na JI granici naših teritorijalnih voda i to u dužini od preko 550 km. Periplatformni klastiti poznati su duž Apulijske i Friulijske platforme u susjednoj Italiji kao naftnoproduktivne naslage. Potrebno je istaknuti da ove sedimentne stijene mlađe mezozojske i paleogenske starosti nisu bile do sad u našem podmorju objekt sistematskih geofizičkih istraživanja i istražnog bušenja usprkos velikom potencijalu u pogledu mogućeg nalaženja nafte i plina