Cokriging geostatistical mapping and importance of quality of seismic attribute(s) = Geostatističko kartiranje kokrigingom te važnost kvalitetnog seizmičkog atributa - Malvić, Tomislav (Array, 2009)
Višekomponentna seizmika pruža nam novi uvid u karakteristike ležišta. Primjena seizmike koja objedinjuje P i S valove (PS signal), temelji se na razlici refleksije tih valova u ležištu. Jedno od najvažnijih svojstava S valova je njihova relativna neosjetljivost na zasićenje, što nije slučaj kod P valova. U polju Molve je snimljena i interpretirana 3D seizmika. Pouzdanost svakoga seizmičkog pojedinačnog atributa nije bila dovoljna da bi se mogli interpretirati zone s plinom, poroznost te zasićenje vodom. Razlog tomu je kompleksna litologija ležišta, predstavljena s čak 4 litofacijesa: litofacijesom IV (uglavnom retrogradno metamorfozirani gnajsevi; paleozojski i stariji), litofacijesom III (metakvarciti perma i trijasa), litofacijesom II (uglavnom dolomiti jurske i trijaske starosti) te litofacijesom I (miocenski vapnenci). To je razlog da seizmički atributi i parametri ležišta nisu mogli biti korelirani. Zato je kreirani novi složeni atribut (engl. „multi-atribut“) za svaki od četiri litofacijesa u ležištu. Takav atribut mogao se znatno lakše korelirati s petrofizikalnim varijablama. Na temelju Kalkomey-eva pristupa vjerojatnost da je takva korelacija lažna iznosi 0,15. Nadalje, potvrđena je korelacija između atributa i poroznosti, posebno u litofacijesu III (sastavljenom od kvarcita, škriljavaca i grauvake). Zato je tu poroznost interpolirana upotrebom geostatističke metode kokriginga, tj. upotrebom sekundarne seizmičke varijable. Također, analiza složenoga atributa vodi do bolje vizualizacije dominantno vapnenačke litologije u litofacijesu II. Može se očekivati da će višekomponentna seizmika biti snimljena, kroz nekoliko godina, u većini važnih hrvatskih polja. Polje Molve jedno je od najvažnijih. Novi seizmički podatci svakako će poboljšati kvalitetu interpretiranih atributa te omogućiti uspostavljanje jasne korelacije između seizmičkih i pe