The species Carex randalpina B. Walln. and association Filipendulo ulmariae-Caricetum randalpinae ass. nov. hoc loco in Croatia - Stančić, Zvjezdana (Array, 2009)
U ovome radu potvrđena je dosad dvojbena nazočnost vrste Carex randalpina u Hrvatskoj. Vrsta je pronađena 2006., 2007. i 2008. godine, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, na četiri lokaliteta u dolini rijeke Krapine (Bedekovčina, Kupljenovo, Luka, Pojatno – Novi Dvori). Vrsta raste u gustim sastojinama koje su u ovome radu opisane kao asocijacija Filipendulo ulmariae-Caricetum randalpinae ass. nov. hoc loco. Asocijacija pripada močvarnoj vegetaciji razreda Phragmito-Magnocaricetea. Razvija se u plitkim udubljenjima terena, na vlažnim staništima. Asocijacija je u ovome radu po prvi puta zabilježena za Hrvatsku