A short synopsis of the tribe Alysseae (Brassicaceae) in Croatia with some taxonomic novelties - Plazibat, Miško (Array, 2009)
Tribus Alysseae obuhvaća jednu od značajnijih skupina biljaka hrvatske flore u kojoj se nalaze rodovi Alyssoides, Alyssum, Aurinia, Berteroa, Clypeola, Degenia i Fibigia s određenim brojem endema različitog taksonomskog stupnja. Unutar rodova Alyssum i Aurinia bilo je dosta neriješenih problema povezanih s velikim polimorfizmom morfoloških svojstava zbog kojih su postojala raznovrsna gledišta o statusu, broju i rasprostranjenju nekih svojti. Zbog toga je izvršena revizija i obrada opsežnog biljnog materijala pomoću biosistematskih i kemotaksonomskih metoda. Utvrđene su jasne razlike između pojedinih svojti kod rodova Alyssum i Aurinia. U radu su opisane dvije nove varijacije: Alyssum desertorum Stapf var. socolacicum Plazibat, var. nov. i A. serpyllifolium Desf. var. metajnae Plazibat, var. nov