Subadultni stres u srednjovjekovnim i novovjekovnim populacijama kontinentalne Hrvatske = Subadult stress in the medieval and early modern populations of continental Croatia - Novak, Mario, arheolog (Array, 2009)
Svrha rada jest analiza učestalosti i distribucije dva pokazatelja subadultnog stresa (cribrae orbitaliae i hipoplazije zubne cakline), njihove međusobne korelacije i njihova odnosa s pokazateljem nespecifičnih zaraznih bolesti – periostitisom. U radu je analizirano 415 kostura iz kontinentalne Hrvatske, s nalazišta Crkvari, Ivanec, Mala Črešnjevica, Prozorje, Nova Rača, Suhopolje, Tomaš i Torčec, koja se datiraju u srednji i novi vijek (12.-18. st.). U analiziranom uzorku muškarci su živjeli značajno duže od žena (37,2 prema 33,6 godina). Učestalost cribrae orbitaliae u ukupnom uzorku iznosi 37,2%