A comparison of morphological and physical characteristics of three different haselnut varieties (Corylus avellana L.) - Bernik, Rajko (Array, 2008)
U pokusu usporedbe morfoloških i fizikalnih svojstava ploda lijeske (Corylus avellana L.) uključene su sorte: 'Istrska dolgoplodna leska', 'Tonda gentile delle langhe' i 'Fertile de coutard'. Pomoću izmjerenih morfoloških osobina: veličina ploda po promjeru i visini te masa ploda; i fizikalnih količina: sila, deformacija ploda i potrebna energija za lom ljuske ploda analizirana je mogućnost strojnog lomljenja ljuske. Maksimalna sila (367,04 N) za lomljenje lješnjaka po promjeru izmjerena je kod sorte 'Istrska dolgoplodna leska', a za lomljenje po visini kod sorte 'Fertile de coutard' (526,15 N). Najveća deformacija kod lomljenja lješnjaka izmjerena je po visini (1,00 mm) i promjeru (1,11 mm) kod sorte 'Istrska dolgoplodna leska'