Production systems in southern Europe : Huelva (Spain) - Lopez-Medina, J.; Blanco, C., agronom (2008)
Jagoda je jedan od najvažnijih usjeva u pokrajini Huelva, jugozapadna Španjolska. Više od 90% nacionalne proizvodnje dobiva se na tom području, što znači preko 36% ukupne proizvodnje EU. U sezoni 2997-2008. površina namijenjena tom usjevu procijenjena je na preko 6,000 ha a proizvodnja na 240.000 tona. Najviše upotrebljavan kultivar jagode bio je Camarosa (70%), a slijedili su Candonga (12%) manjih prinosa ali bolje kakvoće voća, zatim Festival (12%) Ventana (2%) te druge manje varijante kao Chiflon i Coral. Površina malina za 2007-2008 procijenjena je na oko 1.330 ha s povećanjem preko 2.5% u usporedbi s prethodnom sezonom.Većina biljaka za nasade se razmnaža u rasadnicima niskog rasta unutar područja proizvodnih nasada i samo malen broj biljaka dolazi iz rasadnika biljaka visokog rasta na sjeveru Španjolske. Najčešći kultivar je Glen-Lyon s više od 90% površina. Razvoj nasada borovnice u Helvi također je važan za to područje zadnjih pet godina.Trenutačno više od 750 ha pokriva ova kultura ali samo 26 ha je pod ekološkom proizvodnjom a 90% te površine nalazi se u selu Almonte
Sažetak
Keywords: Jagoda -- Malina -- Borovnica; Španjolska