Strawberry production systems in France - Bosc, J-P (Array, 2008)
Jagoda je tradicionalna kultura u Francuskoj već skoro tri stoljeća. Nacionalna proizvodnja se uvelike smanjila zadnjih petnaest godina: od 82,000 t 1990. do 1995. na 46,000 t 2007. Zadnjih pet godina površine su se smanjile od 3,780 ha 2002. na 3.265 ha 2007. Uvozno/izvozna bilanca pokazuje veliki deficit: više od 110,000 t se uvozi godišnje, uglavnom iz Španjolske i Maroka. Gotovo sva proizvodnja ide u svježu potrošnju;samo vrlo malen postotak (1,300 t u 2007.) se prerađuje.Polovica francuske proizvodnje prodaje se između konca travnja i početka lipnja, ukupno razdoblje branja počinje sredinom veljače i završava u prvom tjednu studenog. Četiri glavna područja čine 3/4 nacionalne proizvodnje: jugozapad (39% 2007'), jugoistok (14%) Rona-Alpe (11%) i Dolina Loire (11%)