Pomološka svojstva sorata šipka uzgajanih na području zapadne Hercegovine - Marinović, Ivan, inženjer agronomije (Array, 2009)
Na području zapadne Hercegovine obilaskom lokaliteta izdvojeno je sedam sorata šipka: Karaderviš, Majdeški sitnozrni, Slatki barski, Glavaš, Šerbetaš, Paštrun, Konjski zub. Opisana su slijedeća svojstva: vrijeme zrelosti plodova, procjena rodnosti, prosječna težina plodova, oblik plodova, izraženost rebara, boja kore, debljina kore te ispunjenost ploda zrnjem kao jedno od najvažnijih pomoloških svojstava. Nadalje je zabilježena boja, veličina, sočnost zrnja i okus soka. Istraživane sorte se posebice razlikuju u vremenu dozrijevanja, težini ploda, randmanu zrnja, okusu soka i rasprostranjenosti. Ove razlike su posljedica genetskog potencijala sorte, ali i različitih uvjeta uzgoja