Kriminalna karijera - Doležal, Dalibor (Array, 2009)
Kriminalna karijera kao pojam u kriminološkoj literaturi prvi put se spominje 30-ih godina prošlog stoljeća u djelima Clifford R. Shawa (1931, prema Kyvsgaard, 2003), ali kao kvantitativni koncept dolazi tek u djelima Sheldona i Eleonor Glueck (Singer, 1996) koja se smatraju pretečom razvoja koncepta kriminalne karijere. Kriminalna karijera kao koncept u Hrvatskoj koristi se najčešće kao opis nečije kriminalne prošlosti, tj. vrstu i broj počinjenih kaznenih djela. No, ne postoje nikakva istraživanja u Hrvatskoj koja istražuju karakteristike ovog koncepta u njegovoj cijelosti, već se većinom istraživanja temelje na istraživanju pojedinih dijelova koncepta kriminalne karijere