The ill-treatment of prisoners in Europe : a disease diagnosed but not cured? - Marochini, Maša (Array, 2009)
U radu su prikazana razmatranja problema kako prevenirati zlostavljanje zatvorenika unutar sustava Vijeća Europe za zaštitu ljudskih prava. Autorica je odlučila pisati o ovoj temi iz razloga što su se uvele određene velike promjene u zaštiti zatvorenika u posljednjih deset godina. Europski sud za ljudska prava (ECtHR) i Odbor za sprečavanje mučenja (CPT) preuzeli su najveću ulogu u stvaranju bolje zaštite. ECtHR je proširio interpretaciju članka 3. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava (ECHR), dok je CPT postavio neke nove standarde koji sada izravno utječu na rad ECtHR. Sud nije bio spreman primijeniti članak 3. u slučajevima čiji se predmet odnosio na uvjete pritvora i na preventivnu zdravstvenu zaštitu u zatvorima. Uvijek se usredotočio na slučajeve namjernog zlostavljanja pritvorenika od strane službenih osoba