Analiza kvarova dizelskog motora brodskog porivnog sustava - Bukša, Ante (Array, 2009)
Iz dnevnika stroja za istraživanje korišteni su izvorni operativni podaci o kvarovima i akciji održavanja kod prekida operacije dizelskog motora (porivnog stroja) za vrijeme plovidbe (tijekom dvadeset i četiri sata) u razdoblju od trinaest godina. Analizom zastoja (evidentiranih ciklusa kvarova) definiraju se značajne komponente koje se najviše kvare u eksploataciji. Tu spadaju ispušni ventil, rasprskač i pumpa goriva. Najugroženija komponenta porivnog sustava (dizelskog motora) je ispušni ventil s najvećom stopom kvara. Autori predlažu da bi se povećala operativnost i sigurnost plovidbe brodom potrebno je smanjiti učinak kvara značajnih komponenata brodskog pogona, koje se najviše kvare u eksploataciji. To se postiže izborom kvalitetnije komponente i boljim održavanjem, tj. podešavanjem koncepta održavanja