Poticanje govora u kontekstu zadovoljenja dječjih potreba u suvremenom dječjem vrtiću = Stimulating speech within the contex of satisfying children's needs in contemporary kindergartens - Velički, Vladimira (Array, 2009)
U radu se razmatra problematika poticanja govora u predškolskome razdoblju, pri čemu se uzima u obzir opadanje jezične kompetencije mladih, kao i porast broja govorno-jezičnih teškoća te se analiziraju uzroci takvih pojava. U svrhu razumijevanja i poboljšanja takvoga stanja provedeno je opsežno empirijsko istraživanje o percepciji studija i odgojiteljskoga poziva. Cilj istraživanja bio je utvrditi temeljne stavove, vještine i vrijednosti studenata 3. godine odgojiteljskoga studija i zaposlenih odgojitelja, njihove sličnosti i razlike, s posebnim osvrtom na načine i oblike rada u dječjim vrtićima, veću ili manju primjerenost određenih oblika rada te njihov utjecaj na razvoj govora, kao i na odgojno-obrazovne sadržaje potrebne za razvoj govora kod djece