Izobrazba operatera i akreditacija centra dinamičkog pozicioniranja - Maglić, Lovro (Array, 2009)
Predmet ovoga rada je predstavljanje i analiza procedure certifikacije i programa izobrazbe DP operatera po modelu Nautical Instituta u Londonu te minimalnih uvjeta koje DP centar mora zadovoljiti da bi dobio akreditaciju za izvođenje tečajeva. U radu se iznose mogućnosti zadovoljavanja zadanih uvjeta uvrštavanja izobrazbe DP operatera u okviru državnih pomorskih obrazovnih institucija u Hrvatskoj. Navest će se pregled akreditiranih DP centara u svijetu te prikazati odnos između broja državnih i privatnih institucija u kojima se provodi izobrazba DP operatera. Do danas ta tema nije bila predstavljena hrvatskoj znanstvenoj i pomorskoj struci o čemu svjedoči mali broj tiskanih publikacija