Gospodarsko-interesno udruženje lučkih uprava - Jugović, Alen (Array, 2009)
Cilj i svrha organiziranja gospodarsko-interesnog udruženja je olakšanje i promicanje djelatnosti poslovnih jedinica te poboljšanje i povećanje njihovog poslovnog učinka i djelovanja. U ovome znanstvenom radu provedeno je istraživanje poslovanja županijskih lučkih uprava Republike Hrvatske koje je pokazalo određene nedostatke u njihovom radu. Kako bi se eliminirali uočeni nedostaci te poboljšalo upravljanje županijskim lučkim upravama u radu je provedena detaljna analiza mogućnosti implementacije gospodarsko-interesnih jedinica u hrvatski lučki sustav. Ujedno u radu, a na temelju rezultata provedenog istraživanja, definirani su koraci, mjere i aktivnosti novoosnovanih gospodarsko interesnih jedinica ili udruženja lučkih uprava na županijskoj razini, ali i na nacionalnoj, i to kroz promjene u okolini te kroz poslovne aktivnosti lučkih uprava