Zupčani prijenosi brodskog porivnog sustava - Koljesnikov, Olja (Array, 2009)
U radu se daje pregled zupčanih prijenosa u brodskim reduktorima porivnog sustava, koji prenose okretni moment i reduciraju brzinu vrtnje porivnog stroja na brzinu vrtnje brodskog vijka. Zupčani prijenosi u brodskim reduktorima porivnog sustava mogu biti standardni zupčani prijenosi i zupčani prijenosi s višestrukim zahvatom. Zupčani prijenosi s višestrukim zahvatom dijele se na obične prijenose s višestrukim zahvatom, planetarne prijenose i kombinirane zupčane prijenose s višestrukim zahvatom. Zbog dijeljenja ili spajanja mehaničke energije kod ovih prijenosa pojavljuje se problem jednake raspodjele okretnog momenta (opterećenja) na pojedine parove zupčanika. Jednaka raspodjela okretnog momenta postiže se preko elastičnih vratila, elastičnih spojki, hidrauličnih cilindara.