Analiza prikaza komunističkoga društvenog sustava u časopisu Život za vrijeme uredništva Stjepana Tomislava Poglajena (1937.-1941.) - Kajinić, Josip (Array, 2009)
Stjepan Tomislav Poglajen na mjestu urednika časopisa Život, od rujna 1937. do veljače 1941. godine posvetio je veliku pozornost problematici totalitarnih društvenih sustava. Velik dio te pozornosti je usmjerio ka komunizmu kao jednom od oblika totalitarnoga društvenog sustava. U ovom se radu analiziraju u Životu objavljeni članci i dokumenti koji prikazuju komunističku stvarnost, pridajući osobitu pozornost Poglajenovim komentarima. Ujedno se nastoji proniknuti u srž poruke koju je Život nastojao odaslati svojim čitateljima.