Strategies for compression of socio-cultural reality in a metaphorical visual blend - Palko, Maria (Array, 2009)
Prilog istražuje neke aspekte kulturno istaknutih i uvriježenih vizualnih elemenata koje se može identificirati kao kulturne stereotipe, kulturne ikone i kulturne simbole. Pomoću mreže mentalnih prostora unutar teorije konceptualne integracije Fauconniera i Turnera analizira se karikatura iz jednog uvodnika kako bi se pokazala važnost takvih vizualnih elemenata u proizvođenju i razumijevanju konceptualnih blendova. Kulturni stereotipi, kulturne ikone i kulturni simboli opisuju se kao posebne strategije za komprimiranje velike i difuzne društvenokulturne stvarnosti