Linguistische Analyse literarischer Texte : am Beispiel des Romans "Die Aufzeichnungen des Malte Laurids Brigge" von Rainer Maria Rilke - Jourdy, Natalja (Array, 2009)
U prilogu se lingvistički analizira tekst R.M. Rilkea Die Aufzeichnungen des Malte Laurids Brigge. U prvom se redu razmatraju oblici i tehnike pripovijedanja te status i funkcije pripovjedača. Iz teksta se da zaključiti da je spomenuti tekst suvremen ne samo sadržajno nego i jezično, tj. u cijelom se tekstu progresivno destruira tradicionalne paradigme pripovijedanja: one se povlače pred novim oblicima i tehnikama pripovijedanja (slobodni neupravni govor, unutarnji monolog, tok svijesti, povlačenje pripovijednog autoriteta) koje su naročito pogodne za izražavanje subjektivnosti. Tako se u tekstu istovremeno tematizira i nadilazi "jezična kriza." Metodološki gledano, lingvistička analiza dokazuje se kao legitiman smjer u interpretaciji jer omogućava sagledavanje novih dimenzija (književnih tekstova)