Imagining the others : dynamics of conflict and peace in multiethnic areas in Croatia - Banovac, Boris (Array, 2009)
U radu se polazi od konstruktivističkih teorijskih pretpostavki prema kojima etničnost i etnički identiteti nisu na jednoznačni način povezani s društvenim skupinama (Brubaker). Promatrano u perspektivi događaja iz devedesetih godina 20. stoljeća, u istraživanju se razlikuju dvije osnovne vrste multietničkih područja u Hrvatskoj: (a) područja u kojima su eskalirali sukobi do razine raspada svih oblika zajedničkog života – »zone sukoba«; (b) područja u kojima su radikalni sukobi izbjegnuti, a međuetnički suživot u najvećoj mjeri sačuvan – »područja mira«. Glavni cilj rada je u nastojanju da se pruže odgovori na bitna pitanja koja se tiču procesa identifikacije, održavanja grupnih granica i etničke distance u višeetničkim sredinama. Na temelju dosad provedenih istraživanja treba pretpostaviti da na ove procese utječu kako događaji iz bliže i dalje prošlosti, tako i »međuigra« aktualnih sistemskih čimbenika i aktera mira i sukoba