"Mi" ne možemo biti krivi?! : etnički identitet i opravdanje postupaka vlastite grupe kao odrednice doživljaja kolektivne krivnje - Čorkalo Biruški, Dinka (Array, 2009)
Svrha je rada ispitati odnos doživljaja kolektivne krivnje, etničkog identiteta i opravdavanja postupaka vlastite grupe na uzorku Hrvata i Srba u Vukovaru, utvrditi razlike među njima te ispitati prediktivnu snagu etničkog identiteta i opravdavanja postupaka vlastite grupe u predviđanju kolektivne krivnje. Istraživanje je provedeno na 70 sudionika hrvatske i 80 sudionika srpske nacionalnosti, stanovnika grada Vukovara i okolnih mjesta, u dobi između 18 i 35 godina. Hrvati i Srbi međusobno se ne razlikuju u prihvaćanju kolektivne krivnje, a Hrvati je u značajno većoj mjeri pripisuju te više opravdavaju postupke vlastite grupe i imaju izraženiji etnički identitet u odnosu na Srbe. Za predviđanje pripisivanja kolektivne krivnje varijabla etničkog identiteta značajno pridonosi objašnjenju varijance kod Hrvata, a varijabla opravdavanja postupaka vlastite grupe kod Srba. Raspravljene su implikacije rezultata za buduće međuetničke odnose u Vukovaru i drugim poslijeratnim zajednicama