Mesoscale equatorial wind prediction in Southeast Asia during a haze episode of 2005 - Mahmud, Mastura (Array, 2009)
Još i danas u jugoistočnoj Aziji poljoprivrednici spaljuju zapuštene i obrasle dijelove tla. Prilikom izgaranja biomase stvaraju se onečišćujuće tvari koje se na primjer advektiraju od Sumatre prema zapadnoj obali Poluotočne Malezije (tzv. Malaja) tijekom jugozapadnog monsuna {to može uzrokovati nepovoljne učinke na zdravlje tamošnje populacije. U ovoj studiji se koristi TAPM (model onečišćujućih tvari) za prognoziranje mezoskalnih karakteristika u graničnom sloju u ekvatorijalnom okruženju koji okružuje otok Sumatru i Poluotočnu Maleziju tijekom razdoblja izgaranja u kolovozu 2005. kada je prevladavala postojana suha mutnoća. TAPM je uglavnom uspio generirati uspostavu uvjeta za obalnu cirkulaciju blizu zapadne obale Poluotočne Malezije s umjereno visokim indeksom slaganja od 0.87 i 0.60 za zonalnu i meridionalnu komponentu vjetra, čak i bez asimilacije lokalnog vjetra. Jaki jugozapadni pasati koji se javljaju tijekom dana nad Malajskim prolazom su povezani sa smorcem dok su slabi jugoistočni pasati simulirani od 19:00 h po lokalnom vremenu do ponoći, povezani s kopnenjakom. Vertikalni profil vjetra unutar najnižeg kilometra atmosfere je pokazao da slabi jugozapadni pasati pušu od jutarnjih sati do zalaza sunca, a jači jugozapadni pasati se javljaju iznad 400 m visine. Meteorološki parametri kao što su brzina vjetra, temperatura i vlaga su uspješno simulirani modelom s usporedivo visokim koeficijentima korelacije, niskim korijenom srednje kvadratne pogreške (RMSE) i visokim indeksima slaganja s opaženim vrijednostima