Weibull distribution of bora and sirocco winds in the northern Adriatic Sea - Jeromel, Maja (Array, 2009)
Obrađeni su podaci na tri morske postaje na sjevernom Jadranu: oceanografskoj plutači Obalne oceanografske postaje Piran (COSP), tornju Paloma u Tršćanskom zaljevu i na platformi A.ALTA ispred Venecije. Predstavljene su godišnje ruže vjetrova za sve tri postaje i dodatno sezonske ruže vjetrova za COSP. Weibullova distribucijska funkcija bila je primijenjena na razdiobu čestine brzine vjetra za vjetrove iz svih smjerova i posebno za buru i sirocco. Razdioba čestina brzine vjetra izmjerenog na COSP i PALOMA iz smjerova bure pokazala se kao bimodalna. Jedan vrh u toj distribuciji pripada dnevno-noćnoj cirkulaciji zraka, a drugi buri. Uspješna metoda separacije vrhova temelji se na razlici u potencijalnoj temperaturi zraka u atmosferskom graničnom sloju (AGS) iznad Udina i Zagreba. Razdioba čestina brzine vjetra postaje unimodalna kada se promatraju samo one epizode vjetra kad je potencijalna temperatura AGS iznad Udina viša od potencijalne temperature iznad Zagreba