Nepovoljni trendovi : pad gospodarske aktivnosti u drugom djelu 2008. godine - Broz, Tanja (Array, 2009)
Globalna ekonomska kriza koja ima posljedice i na hrvatsko gospodarstvo rezultirala je smanjenim prikupljanjem prihoda proračuna konsolidirane središnje države tijekom prva dva mjeseca 2009. godine. Kako su se prihodi nisu ostvarivali u skladu s planom, bilo je potrebno uskladiti i kretanje rashoda proračuna, pa se ranije nego inače krenulo u izradu rebalansa proračuna. Tako su prihodi proračuna konsolidirane središnje države smanjeni za 8,2 milijarde kuna, a rashodi za 4,9 milijarda kuna. Povećan je ukupni manjak proračuna konsolidirane opće države, koji sada iznosi 1,6 posto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda za 2009. godinu, dok je prvotno bio planiran u iznosu od 0,8 posto procijenjenog BDP-a za 2009. godinu. Najveće je smanjenje prihoda (4 milijarde kuna) predviđeno na poziciji prihoda od poreza na dodanu vrijednost, i to zbog pada potrošnje. Plan prihoda od socijalnih doprinosa smanjen je za 2,3 milijarde kuna zbog očekivanog pada zaposlenosti i smanjivanja bruto plaća, a značajnije smanjenje od 1,2 milijarde kuna predviđeno je kod prihoda od trošarina, uslijed očekivanog smanjenja potrošnje trošarinskih proizvoda