Curricular and extra-curricular activities to develop the environmental awareness of young students : a case from Turkey - Erdogan, Mehmet (Array, 2009)
Svrha ovoga studijskoga primjera jest istražiti nastavne (školske) i izvannastavne (izvanškolske) aktivnosti koje se provode radi razvoja učeničke ekološke svijesti. Detaljni podaci prikupljeni su od 6 učenika viših razreda osnovne škole (tri djevojčice i tri dječaka) te triju nastavnica prirode putem polu-strukturiranog intervjua. Osim toga, promatrani su odabrani razredi i laboratoriji te školski hodnici uz popunjavanje obrasca za opažanja. Prijepisi intervjua i bilješke s opažanja podvrgnuti su analizi sadržaja. Rezultati su pokazali da učenici nisu imali potpuno razvijenu svijest o svom okolišu zbog nedostatka interesa za ekološka pitanja. Škola u kojoj je provedeno ovo istraživanje provela je niz izvannastavnih aktivnosti radi povećanja svijesti učenika, poput sađenja drveća, čišćenja školskog okoliša, ponovnog korištenja, i recikliranja